Maastricht Convention Bureau

A Word from the Expert: Mark Winands

A Word from the Expert: Mark Winands

Welkom bij onze rubriek A Word from the Expert. In deze rubriek stellen wij elke maand iemand aan u voor die een congres in onze regio heeft georganiseerd of dit van plan is. Deze maand is dat mr. dr. Mark Winands, Universitair Hoofddocent van het Department of Data Science & Knowledge Engineering, Universiteit Maastricht. Mark Winands

  1. Waarom heeft u gekozen voor uw vakgebied?
     

Ik heb tijdens mijn middelbare schooltijd gekozen voor een meer exact profiel met Wiskunde en Natuurkunde. Ik ben vervolgens kennistechnologie gaan studeren aan de Universiteit Maastricht. De studie sprak me aan omdat het combinatie was van wiskunde en informatica. Tijdens mijn afstuderen ben ik geïnteresseerd geraakt in het onderwerp van intelligente zoektechnieken wat een belangrijk aspect is van strategisch denken. Toepassingsgebieden zijn zeer divers, maar het klassieke testdomein is games omdat dit een uitdagende omgeving is om methoden voor kunstmatige intelligentie uit te testen en met elkaar te vergelijken, aangezien zij allerlei dynamische elementen bezitten die zich ook in de besluitvorming in de echte wereld ook voordoen.

Ik ben vervolgens op dit onderwerp gepromoveerd bij de vakgroep informatica aan de Universiteit Maastricht. Na mijn promotie heb ik gewerkt bij het CBS en de universiteit van Reykjavik om terug te keren naar Maastricht als onderzoeker en docent. Momenteel ben ik de opleidingsdirecteur voor de opleidingen Artificial Intelligence, Data Science for Decision Making, en Data Science and Knowledge Engineering.

 

2. Welk congres heeft u naar de regio Maastricht gehaald?
 

Dit is de IEEE Conference on Computational Intelligence and Games (CIG 2018) dat plaatsvindt van 14 t/m 17 augustus. Het is voor het eerst dat dit jaarlijkse congres, dat sinds 2005 georganiseerd wordt, in Nederland is. IEEE CIG is één van de voornaamste internationale conferenties binnen dit vakgebied. Zo’n 150 vooraanstaande onderzoekers en ontwikkelaars uit de academische wereld en games-industrie van over heel de wereld komen hier samen om de laatste ontwikkelingen uit te wisselen en onderzoekslijnen voor de toekomst uit te zetten.

De opening keynote zal worden gehouden door Julian Schrittwieser, één van de grote mannen achter Alpha Zero, een systeem dat zichzelf binnen een paar uur Schaken en Go leerde en vervolgens ver boven het niveau van de sterkste menselijke speler speelt. Een presentatie wat Julian Schrittwieser op de Forbes lijst van 30 Under 30 Technology heeft geplaatst.

 

3. Wat waren de concurrerende steden en wat zorgde ervoor dat de keuze voor Maastricht gemaakt werd?
 

Meestal dingen hier 2 of 3 andere steden mee. Bij het vorig (niet-geslaagde) bid in 2014 waren bijvoorbeeld  de locaties Warschau en Santorini.  Er is nu voor Maastricht gekozen omdat het een historische stad is, met een rijk cultureel erfgoed. Het comité vond Maastricht een mooie locatie voor de CIG-conferentie, met uitstekende congresfaciliteiten gelegen in en rond de universiteit. Een andere reden is dat er een ruime keus is van hotels die betaalbare accommodatie bieden in de buurt van de voorgestelde conferentieruimte.  Wat ook aansprak is de centrale ligging in Europa, de stad is omringd door België en Duitsland en dicht bij Frankrijk. Het is gemakkelijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. Er zijn diverse internationale luchthavens in de omgeving, op een uur rijden van de stad. Er is elke 30 minuten een directe treinverbinding van het centraal station van Amsterdam naar de stad Maastricht.

 

4. Wat is volgens u het ontwikkelingsperspectief voor deze regio?
 

Zuid-Limburg is de toegangspoort naar Europa. Een feit dat in de rest van Nederland veel duidelijker moet worden gemaakt dat het strategisch is om ook in Zuid-Limburg te investeren in de vorm van vestigingen en dependances wil men aansluiten op de technologische ontwikkelingen in Europa.

 

5. Wat betekent het Maastricht Convention Bureau voor u?
 

Het congresbureau is cruciaal geweest voor het binnenhalen van het bid. Het leveren van materiaal in de vorm van beeldmateriaal en een algemeen bidboek heeft zeer geholpen. Ook de hulp in het organiseren van hotels, restaurant, receptie en andere sociale activiteiten wordt zeer geapprecieerd en ontzorgt in behoorlijke mate. Ik merk ook bij mijn collega’s dat deze service helpt tegen de koudwatervrees om een congres te organiseren.